ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΤΕΣΑΙΩΝ

"Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ"

 

 

http://www.hitwebcounter.com/

Επισκέπτες από την 1/6/2002


Oμογένεια

Το μενού αυτό προορίζεται για ένα μεγάλο μέρος των Ματεσαίων που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό...

Οι Ματεσαίοι όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, ιδιαίτερα οι Πελοπονήσιοι, με το θάρρος που τους διακατέχει αλλά και τη διάθεση να ρισκάρουν με αντίτιμο μια καλύτερη ζωή, από τότε που τα ατμόπλοια έκαναν τη συγκοινωνία με την Αμερικάνικη ήπειρο, άρχισαν να μεταναστεύουν.

Η Ματεσαίϊκη γη, γεμάτη πέτρες και ορεινούς όγκους δεν επέτρεπε την άνετη καλλιέργεια, ούτε τη δραστηριοποίηση σε άλλους τομείς. Έτσι τα Ματεσωτόπουλα από νωρίς έφευγαν από το χωριό. Μάλιστα για την εποχή από το 1900 μέχρι το 1940 υπήρχε ένας άγραφος κανόνας σύμφωνα με τον οποίο τα περισσότερα αγόρια της οικογένειας όταν έφταναν τα 13 χρόνια τους έπρεπε να φύγουν για να πάνε στην Αθήνα ή την Κόρινθο και να πιάσουν δουλειά για να στέλνουν λεφτά πίσω. Δύσκολα χρόνια, αλλά η επιμονή τους και η πίστη τους για κάτι καλύτερο τους οδήγησε τους περισσότερους σε καλύτερη μοίρα, με φυσικό επακόλουθο τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού στο χωριό.

Σε δυο περιόδους. στις αρχές του 20ου αιώνα και τη δεκαετία του 1960 υπήρξε έντονη η μετανάστευση και στο εξωτερικό.

Οι Ματεσαίοι μετανάστευσαν μέσα στην Ελλάδα στην Αθήνα (Πετράλωνα, Περιστέρι, Πετρούπολη οι τρεις κύριοι προορισμοί) και στην Κορινθία (Κόρινθο, Κιάτο Ξυλόκαστρο). Στο εξωτερικό πήγαν κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά, δευτερευόντως στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αιθιοπία, τη Βενεζουέλα.

Στις ΗΠΑ τα κύρια σημεία συγκέντρωσης Ματεσαίικου πληθυσμού είναι το Μιλγουώκι και το Σικάγο, ενώ στον Καναδά το Κάλγκαρυ και το Τορόντο.

Στη σελίδα αυτή ευχής έργο είναι να γράψουμε ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν οι ομογενείς, επιτυχίες τους στη δεύτερη πατρίδα τους και οτιδήποτε μπορεί να μας κρατήσει κοντά τους αλλά και αυτούς μαζί μας.

 

Οι πρώτοι Έλληνες στην Αμερική

Αφίξεις στη Νέα Υόρκη

Αίτηση ιθαγένειας

Επιστολή μετανάστη