ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΤΕΣΑΙΩΝ

"Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.hitwebcounter.com/

Επισκέπτες από την 1/6/2002

Εκδόσεις

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δραστηριότητα των Ματεσαίων στις εκδόσεις βιβλίων. Η πληθώρα των εκδόσεων, μας υποχρεώνει να δημιουργήσουμε τρεις κατηγορίες.
Η μια περιλαμβάνει τα βιβλία που έχουν ως θέμα το Μάτεσι.
Η δεύτερη περιλαμβάνει βιβλία που έχουν γραφτεί από ανθρώπους που γεννήθηκαν ή έλκουν την καταγωγή τους από το Μάτεσι.
Έχουμε προσθέσει και μια Τρίτη κατηγορία που αναφέρεται σε βιβλία που έχουν ως θέμα τους την ευρύτερη περιοχή της ορεινής Ολυμπίας. Στη σελίδα αυτή παρουσιάζεται η πρώτη κατηγορία.

   Βιβλία με θέμα το Μάτεσι


Πλούσια είναι η παράδοση του χωριού μας, αποτελούμενη από μύθους, ιστορίες, τραγούδια, παροιμίες και πολλά έθιμα προερχόμενα από τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής των Ματεσαίων στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάθε τοποθεσία έχει και την ιστορία της, η κάθε γιορτή τα έθιμά της και η κάθε δραστηριότητα τα τραγούδια της.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλη αυτή η πολιτιστική κληρονομιά του Μάτεσι είναι καταγεγραμμένη σε δύο βιβλία, αυτό του αείμνηστου Θανάση Σπυρόπουλου "Μάτεσι, Θρύλοι, Ιστορίες και Παραδόσεις" που έχει εκδοθεί από το Σύνδεσμο το 1994 και το "Πριν ξεχαστούν - Λαογραφικά Θέματα Συλλογή)" του συμπατριώτη μας Γιάννη Μ. Μαθόπουλου το 2001. Και τα δυο βιβλία διατίθενται από τον Σύνδεσμο.

Χρονικά η πρώτη έκδοση συμπατριώτη μας ήταν η ποιητική συλλογή του αείμνηστου Τάσου Κουτσούκου με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Λορέτζος"  με τίτλο "Η νεράϊδα του Αλφειού" που εκδόθηκε το 1964. Πρόκειται για έμμετρο μυθιστόρημα των 100 σελίδων με ηρωίδα τη Βασίλω, μια βοσκοπούλα και τον Δήμο τον αγαπητικό της. Το βιβλίο αποτελεί καθρέφτη της γλώσσας και της ζωής στο Μάτεσι, καθώς με ποιητικό και σκωπτικό ύφος τραγουδιέται η δυσκολία της ζωής στο χωριό, οι χαρές και τα ήθη.

Θανάση Σπυρόπουλου "Μάτεσι, Θρύλοι, Ιστορίες και Παραδόσεις"  Αθήνα 1994.
Το βιβλίο αυτό, έκδοση του Συνδέσμου Ματεσαίων, προσφέρει ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για το χωριό μας, δοσμένα βέβαια από την οπτική γωνία και τις κρίσεις του συγγραφέα.

Το σημαντικότερο όμως μέρος του βιβλίου είναι η αφήγηση της ζωής στο χωριό. Εδώ έχουμε μια τόσο ζωντανή αφήγηση που νομίζει κανείς ότι όλα αυτά τα βλέπει να γίνονται μπροστά του. Οι γιορτές, οι γάμοι και οι γεωργικές εργασίες περνάνε μπροστά από τα μάτια μας και είναι σαν να συμμετέχουμε στα δρώμενα.
Νοιώθουμε τυχεροί που το βιβλίο αυτό δεν άφησε να σβήσουν η ιστορία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις του χωριού μας.   

Ι. Μ. Μαθόπουλου "Πριν Ξεχαστούν (Λαογραφικά θέματα - Συλλογή)" Μάτεσι 2001.Πρόκειται για μια σημαντική συλλογή λαογραφικών θεμάτων που περιγράφονται με αρκετά λογοτεχνικό ύφος και σε 180 σελίδες γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής και παρουσίασης αρκετών θεμάτων από τη ζωή στο Μάτεσι.
Στο βιβλίο υπάρχει λεξιλόγιο του χωριού μας, τοπωνύμια, ονομασίες ζώων, αγροτικές διαδικασίες (λιοτρίβι, μύλος, σπάρτο, σεμπριά κλπ), έθιμα όπως στις Αποκριές, θέματα διατροφής και κάποια ιστορικά.

Ημερολόγιο 2010 (Έκδοση του Συνδέσμου Ματεσαίων)
Όπως το 2009 έτσι και το 2010 ο Σύνδεσμος εξέδωσε ημερολόγιο με φωτογραφίες από το χωριό.

 

Φωτογραφίες

Το 2006 ο Σύνδεσμος εξέδωσε CD με μεγάλο πλήθος παλαιών φωτογραφιών από τη ζωή του χωριού και από εκδηλώσεις του Συνδέσμου. Το CD διατίθεται από τον Σύνδεσμο.

 

Βιβλίο για το Λαογραφικό μας Μουσείο

Στις αρχές του χρόνου ο Σύνδεσμος των Απανταχού Ματεσαίων ολοκλήρωσε μια ακόμη έκδοση, με τίτλο «Μάτεσι Λαογραφικό Μουσείο». Πρόκειται για ένα βιβλίο των 124 σελίδων που ο σκοπός του είναι η προβολή του Μουσείου που είναι ένα στολίδι για το χωριό μας, και η προβολή του χωριού μας στον υπόλοιπο κόσμο.
Το περιεχόμενό του είναι επί της ουσίας η παρουσίαση των εκθεμάτων με οργανωμένο τρόπο έτσι ώστε να αποτελεί ταυτόχρονα και έναν οδηγό αλλά και μια τεκμηρίωση που θα βοηθήσει τη μνήμη στο βάθος των χρόνων. Μην ξεχνάμε ότι καθώς θα περνάνε τα χρόνια οι άνθρωποι που θα έχουν χρησιμοποιήσει τα εργαλεία και τα σκεύη που εκτίθενται, θα είναι ολοένα και λιγότεροι. Έτσι υποχρέωσή μας είναι να υπάρχει και ένα επεξηγηματικό εγχειρίδιο που να καταγράφει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο στις μελλοντικές γενιές.

Είναι προφανές ότι η πληροφορία που περιέχει δεν μπορεί να είναι πλήρης, αλλά με τη βοήθεια των συμπατριωτών μας αυτό θα γίνει και έτσι σε επόμενη έκδοση θα συμπληρωθεί, θα ενημερωθεί και θα γίνει πληρέστερο.

Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία της οικογένειας του τέως Προέδρου του Συνδέσμου Βασίλη Ι. Αλμπάνη, της συζύγου του Τούλας και των παιδιών του Αδαμαντίας, Κώστα και Γιάννη. Ο Βασίλης Αλμπάνης ήταν από τους βασικούς υποκινητές της ιδέας του Μουσείου και η οικογένειά του θέλησε να κάνει μια πράξη που να μας θυμίζει σε όλους την αγάπη του αυτή. Όλοι εμείς τους είμαστε ευγνώμονες για την κίνησή τους αυτή.

Στόχοι του βιβλίου
Το βιβλίο στοχεύει στα εξής:
Να αποτυπώσει το τι έχει το μουσείο, με σκοπό να καταγραφούν με ακρίβεια τα εκθέματα.
Εξήγηση του κάθε εκθέματος, ώστε όποιος δεν έχει δεί τη χρήση του κάθε αντικειμένου, να μπορέσει να καταλάβει.
Να προστατέψει τα εκθέματα, καθώς αυτά θα είναι τεκμηριωμένα και αριθμημένα.
Η παρουσίαση γίνεται με την ίδια αρίθμηση που έχει το κάθε αντικείμενο στο Μουσείο, έτσι ώστε να βοηθάει και τον επισκέπτη, ο οποίος θα μπορούσε να το έχει μαζί του, για καλύτερη κατανόηση.
Στο να είναι μια έκδοση που φιλοξενούμενη στο σπίτι κάθε Ματεσαίου, να μεταφέρει μέρος της μνήμης και της ιστορίας της ζωής του χωριού στο σπίτι. Βοηθάει τον κάθε ένα να εξηγήσει στα παιδιά ή στα εγγόνια εκείνο τον τρόπο ζωής.
Βοηθάει τα παιδιά του σχολείου σε τυχόν εργασίες τους με έτοιμες φωτογραφίες και υλικό.
Προβάλλει το Μουσείο και έξω από το χωριό, προβάλλοντας έτσι έμμεσα το χωριό μας. Δεν είναι τυχαία τα λόγια μη Ματεσαίων που είδαν την έκδοση αυτή και λένε «είδες οι Ματεσαίοι τι κάνουν για το χωριό τους!»

Τι περιέχει
Κάθε αντικείμενο που εκτίθεται έχει τη φωτογραφία του, τον αριθμό που έχει το ταμπελάκι του εκθέματος στο Μουσείο και μια μικρή ή εκτενή περιγραφή για την προέλευση (τον τύπο του υλικού) αλλά και τη χρήση του.
Όπου είναι γνωστό έχει γραφτεί και το ποιος δώρισε το αντικείμενο στο Μουσείο.

Η έκδοση έχει τέσσερα μέρη.
Στο πρώτο, στον πρόλογο έχει την ιστορία του κτιρίου, την ιστορία του Λαογραφικού Μουσείου, ένα σχόλιο του υλοποιητή του και την ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου κατά τα εγκαίνια του Μουσείου που έγιναν στις 26-7-2008 ανήμερα της Αγίας Παρασκευής.

Στο δεύτερο μέρος που είναι και το κύριο μέρος ευρίσκονται όλα τα εκθέματα με τον αριθμό τους, με φωτογραφίες και επεξηγήσεις

Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται τα βιβλία που εκτίθενται στο Μουσείο, που είναι βιβλία παλιά και ιστορικά, αλλά και βιβλία με θέμα το Μάτεσι ή από Ματεσαίους Συγγραφείς.

Στο τέταρτο μέρος παρουσιάζονται οι φωτογραφίες που είναι αναρτημένες στο Μουσείο, αλλά και αυτές που έχει ένα ηλεκτρονικό κάδρο που υπάρχει στο Μουσείο.

Μελλοντικά
Η έκδοση αυτή έχει και ένα άλλο στόχο. Το να μην μείνει στάσιμη, αλλά να αποτελέσει μια ζωντανή και ρέουσα ιστορία, με συνεχείς βελτιώσεις και προσθέσεις πληροφοριών.
Για το σκοπό αυτό περιμένουμε από τους αναγνώστες του βιβλίου να μας δώσουν παρατηρήσεις, αλλά και πρόσθετες πληροφορίες για να εμπλουτίζεται συνεχώς η έκδοση και να γίνεται καλύτερη.
Στο τέλος επιθυμία μας είναι το βιβλίο αυτό να αποτελέσει εκτός από μια καταγραφή των εκθεμάτων του μουσείου και μια λαογραφική εγκυκλοπαίδεια εργαλείων και σκευών του χωριού μας.
Είμαστε σίγουροι ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα ιστορικό ντοκουμέντο, θα προβάλει το χωριό μας στα πέρατα της οικουμένης και όλοι θα είμαστε περήφανοι γι αυτό. Ότι και αν συμβεί στο μέλλον, με τη βοήθεια και του βιβλίου αυτού το Μάτεσι γίνεται αθάνατο.

Το βιβλίο ως βιβλίο δημιουργήθηκε από τον Άρη Κ. Αλεξόπουλο, ενώ οι φωτογραφίες των εκθεμάτων είναι του Γιάννη Μ. Μαθόπουλου, όπως και ο σχολιασμός των εκθεμάτων.
Για να γίνει όμως βιβλίο χειροπιαστό έπρεπε να μεσολαβήσει και ένα τυπογραφείο το οποίο σημαίνει και χρηματική δαπάνη. Τη δαπάνη αυτή ανέλαβε η εταιρία Β. Ι. Αλμπάνης ΑΕ, η οποία με τη χορηγία αυτή έκανε κατορθωτή την έκδοση. Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε προ 30 ετών από τον συμπατριώτη μας και τέως Πρόεδρο του Συνδέσμου μας Βασίλη Αλμπάνη. Ασχολείται με εταιρικές λύσεις πληροφορικής και δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό με επιτυχία.
Ο Βασίλης Αλμπάνης ήταν από τους βασικότερους υποστηρικτές του Μουσείου από την ώρα που αυτό ήταν μια αρχική ιδέα. Γι αυτό άλλωστε και η οικογένειά του αποφάσισε να βοηθήσει στην έκδοση αυτή.
Ο Σύνδεσμος Ματεσαίων αλλά και όλοι οι Ματεσαίοι αισθάνονται ευγνώμονες προς την οικογένεια Αλμπάνη, την σύζυγό του Τούλα και τα τρία παιδιά του, που συνέβαλαν με αυτό τον τρόπο.