ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΤΕΣΑΙΩΝ

"Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.hitwebcounter.com/

Επισκέπτες από την 1/6/2002


Περιοδικό

Εδώ μπορεί κανείς να βρει τα τελευταία τεύχη του Περιοδικού του χωριού μας και να το διαβάσει αλλά και να δει το εξώφυλλο όλων των τευχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιοδικό εκδίδεται ανελλιπώς από το 1983 και στην ύλη του περιλαμβάνονται θέματα όπως Νέα του χωριού και του Συλλόγου, ιστορικά, λαογραφικά και κοινωνικά θέματα, ενώ δημοσιεύονται παλιές φωτογραφίες. Παρουσιάζονται αρχειακά θέματα από την ιστορία του Συλλόγου αλλά και των ανθρώπων του χωριού και κάθε τι που έχει σχέση με το χωριό μας..

Κάθε Ματεσαίος μπορεί να στείλει για δημοσίευση θέματα που έχουν σχέση με το χωριό και τους ανθρώπους του, τις δραστηριότητες και τις επιτυχίες τους.

 Ιστορία της έκδοσης του περιοδικού

Ήταν ένα φθινοπωρινό βράδυ του 1983, στην Μεταμόρφωση Αττικής, σε ένα γραφείο που βρισκόταν εκεί που κατασκευάσθηκε ο κυκλοφοριακός κόμβος Αττικής οδού και Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Τρείς νέοι, ο Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, ο Χριστόφορος Αρούκατος και ο Άρης Αλεξόπουλος, στο γραφείο του Χρ. Αρούκατου που έπεσε στο βωμό του κόμβου, έβαλαν μπροστά  την κατασκευή του περιοδικού "Μάτεσι", όνειρο που νωρίτερα είχαν συλλάβει και δουλέψει αρκετά στο μυαλό τους. Τρείς "τεχνοκράτες" ανάλαβαν να φέρουν σε πέρας μια υπόθεση εκ τού μηδενός, που εκ των προτέρων φαινόταν δύσκολη και αισίως φτάσαμε τα 30 χρόνια ζωής του περιοδικόυ...

Υπήρχε σχετική άγνοια για τυπογραφικά θέματα, έκδοση εντύπων κλπ. αλλά αυτή είναι η μοίρα του ανθρώπου, όσο ζει να μαθαίνει.  Έπεσαν στο νερό και κολύμπησαν.
Από μόνοι τους λοιπόν άρχισαν να βλέπουν ένα ένα τα θέματα που είχαν να επιλύσουν. Πολλές μακρόσυρτες συνεδριάσεις που έφθαναν ως αργά τη νύχτα, προσπαθούσαν να δώσουν λύση στα προβλήματα, στο να βρουν τα θέματα, τον ορθογραφικό έλεγχο, την σύνταξη, τη διάταξη της ύλης, την οργάνωσή της κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πρώτο τεύχος απαιτήθηκαν 12 συνεδριάσεις!

Πρέπει εδώ να τονισθεί ότι το περιοδικό το στήριξαν από την πρώτη στιγμή όλα τα μέλη τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Συλλόγου, με Πρόεδρο τον Βασίλη Αλμπάνη στον οποίο οφείλεται και το λογότυπο "Μάτεσι" τού περιοδικού, αλλά και η Κοινότητα Μάτεσι με πρόεδρο τον Θανάση Μαθόπουλο.

Όσον αφορά τους αριθμούς, στην αρχή ο στόχος ήταν οι 12 περίπου σελίδες και 2 - 3 τεύχη τον χρόνο. Η εξέλιξη ήταν ενθαρρυντική, καθώς γρήγορα οι σελίδες έγιναν 16 και το τιράζ 220 τεύχη. Αυτό δε που χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν η ανταπόκριση των ξενητεμένων συμπατριωτών μας.

Βέβαια προβλήματα αποδείχθηκαν ότι ήταν οι φαινομενικά απλές δουλειές, όπως η αγορά των φακέλων, η τοποθέτηση των τευχών, η σφραγίδα τού αποστολέα, το γράψιμο τής διεύθυνσης τού παραλήπτη, το γραμματόσημο, η αποστολή στο ταχυδρομείο, η παρακολούθηση τής τυπογράφησης, η διόρθωση κλπ, που στην αρχή δεν υπολογίζονταν.

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της 25ετούς πορείας του βοήθησαν πολλοί συμπατριώτες όπως ο Θανάσης Σπυρόπουλος, Γιάννης Αλεξόπουλος, Γιάννης Μαθόπουλος και άλλοι που η συμβολή τους ήταν καθοριστική στην έκδοσή του.

Αυτά που κατάφερε το περιοδικό όλα αυτά τα χρόνια είναι :

1.  Έκανε γνωστή τη δραστηριότητα τού χωριού, τού Συλλόγου και των Ματεσαίων γενικότερα, σε πολύ κόσμο ακόμη και στο εξωτερικό. Βοήθησε στις εκδηλώσεις τού Συνδέσμου. Έφερε το χωριό και τους ανθρώπους του πιο κοντά στους ξενητεμένους συμπατριώτες μας.

2.  Βοήθησε στην καταγραφή θρύλων και ιστορικών γεγονότων από τους παλιούς, πράγματα που εξαφανίζονται σιγά - σιγά και κανείς δεν θα τα γνωρίζει σε μερικά χρόνια. Τώρα πια είναι καταγραμμένα πολλά.

3.  Καταγράφηκαν ήθη και έθιμα, πανηγύρια και γιορτές, επαγγέλματα που χάνονται, στην ουσία ο τρόπος ζωής των προγόνων μας.

4.  Καταγράφηκαν γραφικοί τύποι, κωμικές ιστορίες, τραγούδια, στιχάκια, ανέκδοτα κλπ.

5.  Έφερε στο προσκήνιο γνώμες και απόψεις των πατριωτών για διάφορα θέματα. Έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους του χωριού μας να γράψουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος προσφέροντας την άποψή τους.

6.  Βοήθησε να γίνει πιο γνωστό το Μάτεσι στην ευρύτερη περιοχή, στον Νομό μας, καθώς τεύχη του πήγαιναν στη Νομαρχία, την ΤΕΔΚ κλπ.

7.  Είδαν το φώς τής δημοσιότητας παλιές συγκινητικές ανέκδοτες φωτογραφίες.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν έτοιμη τροφή και δεν υπήρχαν σε εγκυκλοπαίδειες ή βιβλία. Γράφτηκαν, μαζεύτηκαν, δημοσιεύθηκαν.

Όλα αυτά τα πράγματα είναι που κάνουν το περιοδικό χρήσιμο, πολύτιμο και απαραίτητο για την ζωντάνια τού χωριού μας και συνδετικού κρίκου των Ματεσαίων τού χωριού και τής διασποράς (Ελληνικής και ξένης).