ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΤΕΣΑΙΩΝ

"Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.hitwebcounter.com/

Επισκέπτες από την 1/6/2002

Καλώς ήρθατε στο Μάτεσι

Το Μάτεσι είναι ένα χωριό με πολλές γραφικές τοποθεσίες, νερά και πλούσια βλάστηση. Η χλωρίδα του χωριού αποτελείται από μουριές, ελιές, καρυδιές, αμυγδαλιές, πλατάνια, ιτιές αλλά και πολλά άλλα δέντρα και θάμνους τα οποία υπέστησαν μεγάλη ζημιά με τις πυρκαγιές του 2007. Περίφημες είναι οι Ματεσαίϊκες ελιές για το λάδι αλλά και τη βρώση τους, καθότι είναι ριζωμένες σε πετρώδη και ξερά εδάφη. Στο παρελθόν, σπουδαία ήταν επίσης και τα κρασιά που έβγαιναν από τα αμπέλια του Μάτεσι, όμως σήμερα οι αμπελώνες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

   Σημαντικό είναι και το ζωϊκό κεφάλαιο του χωριού αποτελούμενο κύρια από αιγοπρόβατα αλλά και διάφορα άλλα κατοικίδια ζώα. Στο παρελθόν μάλιστα κύριο αντικείμενο απασχόλησης για τους κατοίκους του χωριού αποτελούσε η κτηνοτροφία, από την οποία συγκέντρωναν το μικρό εισόδημά τους. Στην πανίδα της ευρύτερης περιοχής συγκαταλέγονται επίσης αλεπούδες, τσακάλια, λαγοί, ασβοί, ερπετά, γεράκια, κουκουβάγιες και πολλά άλλα άγρια ζώα και πτηνά.

Ορεινό καθότι χωριό το Μάτεσι δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από το μαζικό κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό και τα μεγάλα αστικά κέντρα που σημειώθηκε τη δεκαετία του 50 στη χώρα μας. Οι περισσότεροι έφυγαν για μια καλύτερη τύχη, αφήνοντας πίσω τους ερημωμένα σπίτια και ηλικιωμένους. Στις μέρες μας το χωριό έχει μετατραπεί σε τόπο αναψυχής για τους καλοκαιρινούς μήνες, και μόνο κάποιοι λίγοι κάτοικοι, κύρια συνταξιούχοι, μένουν μόνιμα εκεί. Είναι όμως σημαντικό ότι τα ξενιτεμένα παιδιά του, δεν ξεχνούν το Μάτεσι, και σε κάθε ευκαιρία βρίσκονται εκεί με τις οικογένειές τους για να περάσουν έστω και λίγες αλλά υπέροχες μέρες μαζί με τους συγγενείς και τους συμπατριώτες τους.
   Το Μάτεσι βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τον Δημόσιο δρόμο Μεγαλόπολης-Ανδρίτσαινας, μακριά από θορύβους, αυτοκίνητα και πολυκοσμία. Το χωριό έχει σήμερα περί τους 60 μόνιμους κάτοικους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι που ζουν ήσυχα και γαλήνια μακριά από το θορυβώδες περιβάλλον και τα καυσαέρια των μεγαλουπόλεων. Το καλοκαίρι όμως το χωριό σφύζει από ζωή καθώς πλήθος πατριωτών κατεβαίνουν στο Μάτεσι με τις οικογένειές τους για να περάσουν μέρος των διακοπών τους απολαμβάνοντας το πράσινο, τις όμορφες τοποθεσίες και τον καθαρό αέρα του χωριού.
   Για να βρεθεί κάποιος στο Μάτεσι από την Αθήνα θα πρέπει να πάρει την Εθνική Οδό Αθήνα-Τρίπολη. Στην Τρίπολη πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο προς Καλαμάτα ο οποίος περνάει από την Μεγαλόπολη. Στη Μεγαλόπολη ακολουθούμε το δρόμο με κατεύθυνση προς Ανδρίτσαινα. Στην πορεία του προς Ανδρίτσαινα ο επισκέπτης αφήνει στα δεξιά του την Καρύταινα με το περίφημο κάστρο της, και μόλις περάσει και το χωριό Θεισόα (Λάβδα), θα συναντήσει την πινακίδα που οδηγεί δεξιά προς το Μάτεσι μετά από 5 χλμ.
Η πλησιέστερη συγκοινωνία είναι αυτή που συνδέει Αθήνα - Ανδρίτσαινα με δυο λεωφορεία την ημέρα και η πλησιέστερη στάση είναι στη Θεισόα.

   Το Μάτεσι βρίσκεται πολύ κοντά στον ποταμό Αλφειό που αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα ποτάμια για ποταμίσια σπορ, όπως kayak και rafting. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά τα σπορ έρχονται στο χωριό μας για να αθληθούν ή να κάνουν το αγαπημένο τους hobby απολαμβάνοντας παράλληλα το υπέροχο φυσικό τοπίο της περιοχής.
Στο Μάτεσι υπάρχουν 5 ναοί, ο κεντρικός που είναι αφιερωμένος στη Κοίμηση της Θεοτόκου, ο ναός των Αγίων Θεοδώρων δίπλα στο κοιμητήριο του χωριού, ο ναός του Προφήτη Ηλία εντός του οικισμού και δυο εξωκλήσια η Αγία Παρασκευή και το Γενέθλιο της Θεοτόκου στο ποταμάκι.
Στο χωριό μας υπάρχουν 2 κληροδοτήματα που προορίζονται για ξενώνες, αυτό του Παπαηλιού και αυτό του Χρήστου Παρασκευόπουλου.
Το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενείται στο παλιό πέτρινο σχολείο, έχει πάνω από 400 εκθέματα και αποτελεί τη κιβωτό της ζωής στο Μάτεσι.