ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΤΕΣΑΙΩΝ

"Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.hitwebcounter.com/

Επισκέπτες από την 1/6/2002


Αφιέρωμα στα 30 χρόνια του Περιοδικού μας

Στατιστικά στοιχεία

Εκδόθηκαν μέχρι τώρα 85 τεύχη σε 30 χρόνια παρουσίας και το τιράζ έφθασε συνολικά τα 24.000 αντίτυπα!!
Τα άρθρα του περιοδικού τα έγραψαν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, συνολικά έφθασαν τους 61! Φυσικά άλλοι συνέβαλαν περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Ένα μεγάλο πλήθος φωτογραφιών προσώπων και τόπων αποτυπώθηκαν στις σελίδες του. Μόνο στην ειδική σελίδα που φιλοξενούνται οι ολοσέλιδες φωτογραφίες, το πλήθος τους έφθασε τις 62, όλες αντιπροσωπευτικές του χωριού μας και μάλιστα πολλές από αυτές με ιστορική αξία

Είναι εντυπωσιακό επίσης το πλήθος και η ποικιλία των άρθρων που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα.
Έτσι βλέπουμε ότι έχουμε 104 άρθρα με Λαογραφικά θέματα (από τον τρόπο ζωής και της καθημερινότητας στο χωριό μας), κάτι που βέβαια είναι αναμενόμενο σε ένα τέτοιο περιοδικό.
Τα Ιστορικά άρθρα φθάνουν τα 108, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία αναφέρονται στον τόπο μας. Τα άρθρα γνώμης που έγραψαν συμπατριώτες μας έφθασαν τα 54. Για τοπικά θέματα έχουμε 63 άρθρα, και 121 που σχετίζονται με το Σύνδεσμο και τις δραστηριότητές του.
Για Αγροτικά θέματα έχουμε 27 δημοσιεύσεις καθώς και 10 Γλωσσικά θέματα από το χωριό μας.
Επίσης έχουμε την αποτύπωση 21 εκλογικών αναμετρήσεων(!), και τρεις απογραφές πληθυσμού.
Τέλος δημοσιεύτηκαν 33 Ιατρικά, 18 Λογοτεχνικά, 8 Γεωγραφικά, 10 άρθρα για την Ομογένεια και 39 Γενικού χαρακτήρα.
Πραγματικά όταν κανείς βλέπει αυτά τα στατιστικά στοιχεία, αυτό που παρατηρεί είναι το πόση δουλειά έχει πέσει σε αυτό το περιοδικό, από τόσο πολλούς ανθρώπους, σε τόσα πολλά θέματα. Φυσικά μέσα σε αυτό το πλήθος θα έχουν γραφτεί και δυο φορές κάποια θέματα, αλλά όπως και να το κάνεις μιλάμε για πολύ μεγάλο όγκο πληροφορίας.

Το ιστορικό πρώτο τεύχος του περιοδικού

 

Θεματολογία :

Το περιοδικό στην μακρόχρονη πορεία του προσπαθεί να έχει στην ύλη του θέματα κυρίως από το Μάτεσι και την γύρω περιοχή, όμως επειδή αυτή η θεματολογία δεν μπορεί να είναι και τόσο μεγάλη, κάποιες λίγες φορές κινείται και σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Για λόγους τυποποίησης, υπάρχουν συγκεκριμένες στήλες που εμφανίζονται κάθε φορά στο Περιοδικό, όπως είναι οι στήλες Νέα του Χωριού, Νέα του Συλλόγου, Ιστορικά, Κοινωνικά, η Ολοσέλιδη φωτογραφία με θέμα πάντα από το Μάτεσι.

Επιπλέον υπάρχουν στήλες που δεν είναι σε όλα τα τεύχη, αλλά εναλλάσσονται από τεύχος σε τεύχος, όπως είναι τα Λαογραφικά θέματα, Ομογένεια, Ιατρικά, Αγροτικά, Γλωσσικά, Γεωγραφικά, Λογοτεχνικά και άλλα.

Τέλος υπάρχουν και τα θέματα της επικαιρότητας, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν άρθρα Γνώμης από συμπατριώτες μας, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν που και που άρθρα, με την παρουσίαση προβεβλημένων προσώπων του χωριού μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξελικτική πορεία

Το περιοδικό δεν ήταν ίδιο στην αρχή και σήμερα. Τα πρώτα τεύχη εκτυπώνονταν με την τεχνική της λιθογραφίας, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να μην βγαίνουν τόσο καλές και το χαρτί ήταν απλό. Από τότε που η τεχνική εκτύπωσης άλλαξε, άρχισαν να μπαίνουν και φωτογραφίες ολοσέλιδες.
Το πλήθος των σελίδων κυμάνθηκε από 14 στην αρχή μέχρι 24 στα τελευταία τεύχη.
Το είδος του χαρτιού βελτιώθηκε από απλό σε ιλιουστρασιόν με το χρόνο καθώς και η εκτύπωση.

Τι ρόλο παίζει το περιοδικό

Αλήθεια τι ρόλο μπορεί να παίξει ένα περιοδικό σαν αυτό; Πολλά μπορεί να απαντήσει κανείς, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε εδώ είναι τον ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι τώρα. Ας δούμε μερικά στοιχεία αυτού:

  • Έκανε γνωστή τη δραστηριότητα του χωριού, του Συλλόγου, των Ματεσαίων σε πολύ κόσμο.
  • Φέρνει το χωριό και τους ανθρώπους του πιο κοντά και ιδίως τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας.
  • Γράφτηκαν θέματα λαογραφικά με τα ήθη και τα έθιμα, τα πανηγύρια και τις γιορτές, τα επαγγέλματα που χάνονται και στην ουσία τον τρόπο ζωής των προηγούμενων. Είναι πολύ μεγάλη η συμβολή του σε αυτό, καθώς καταγράφηκαν θέματα που δεν θα τα ξανασυναντήσουμε και θα χωρίς το περιοδικό θα είχαν σβήσει και από τις μνήμες.
  • Δίνει την ευκαιρία σε μεγάλο πλήθος ανθρώπων, κυρίως με καταγωγή από το Μάτεσι, να γράψουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
  • Βοηθάει στην καταγραφή των θρύλων και των ιστορικών γεγονότων από τους παλιούς, πράγματα που εξαφανίζονται σιγά σιγά και σε μερικά χρόνια δεν θα τα γνωρίζει κανένας.
  • Καταγράφηκαν γραφικοί τύποι, κωμικές ιστορίες, στιχάκια, ανέκδοτα κλπ.
  • Βλέπουν το φως της δημοσιότητας παλιές συγκινητικές ανέκδοτες φωτογραφίες.
  • Είδαν το φως της δημοσιότητας ιστορικά θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας και είναι καταχωνιασμένα σε κρατικά αρχεία και κανείς δεν τα γνωρίζει. Έρχονται στην επιφάνεια δράσεις των προγόνων μας που είναι άγνωστες σε όλους.
  • Εξέδωσε τον πρώτο τηλεφωνικό κατάλογο του χωριού μας (κάπου στο 5ο τεύχος).

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν έτοιμη τροφή, δεν υπήρχαν σε εγκυκλοπαίδειες για να μπορεί να τα βρει κανείς. Γράφτηκαν, μαζεύτηκαν, δημοσιεύτηκαν και είναι αρχειοθετημένα.

Επιπλέον,
Αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο καθώς έχει καταγράψει ειδήσεις, προβλήματα, κοινωνικά γεγονότα, εκδηλώσεις που δεν μπορούσε να αποτυπωθούν με άλλο τρόπο.
Έχει γραμμένες τις απογραφές πληθυσμού, παλιές και νέες, απογραφές γης, ζώων κλπ.
Το εξώφυλλο αποτελεί ένα κόσμημα, καθώς περιέχει θέματα που οποιοσδήποτε από το χωριό θα ήθελε να προβάλει. Το εξώφυλλο είναι η καλύτερη διαφήμιση του τόπου μας καθώς προβάλει τοπία, αρχιτεκτονική σπιτιών, ναών, βρύσες, ποτάμια, γεφύρια, αλώνια και διάφορες άλλες όψεις του χωριού.

Το περιοδικό «Μάτεσι» και ο ιστότοπος "matesi.gr" στο Ιντερνετ είναι στην ουσία η προβολή του χωριού μας στον έξω κόσμο.
Το περιοδικό κάνει γνωστό το Μάτεσι στην ευρύτερη περιοχή, στο νομό μας, ενώ παράλληλα αποτελεί την κιβωτό της ιστορίας του χωριού μας.

Όλα τα παραπάνω και φυσικά ένα σωρό άλλα, είναι που κάνουν το περιοδικό χρήσιμο, πολύτιμο και απαραίτητο για τη ζωντάνια του χωριού μας. Είναι αυτά που κάνουν το περιοδικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του χωριού και των πολυάριθμων Ματεσαίων ανά τον κόσμο, αυτά που κρατάνε ζεστή τη φλόγα της αγάπης για τον τόπο αυτό.